Die eerste paar seconden als je voor het eerst kennismaakt met iemand, zijn van cruciale indruk. De persoon die jij ontmoet zal zich bewust of onderbewust in die eerste paar seconden een mening over jou vormen. Deze indruk heeft te maken met een aantal aspecten. Je uiterlijk, hoe je gekleed bent, je gezichtsuitdrukking maar ook hoe jij een hand schudt.

Wil jij je sales proces verbeteren?

Een goede sales strategie begint met een salesplan wat richting geeft aan je activiteiten. We hebben onze kennis samengebracht in een handig document. Hiermee kun je zelf aan de slag om je verkoopproces  te verbeteren. Vraag hem nu aan!

Straal jij energie uit, dan zal de klant zich hierin mee laten nemen en geeft dit een fijn gevoel bij hem of haar. Ben jij professioneel en kom je direct sterk over m.b.t. jouw vakgebied dan zal de klant jou als een volwaardig gesprekspartner zien. Is jouw eerste indruk verpletterend geweest, dan zal er niet zo snel meer een negatief beeld ontstaan. Maar “verpest” je die eerste belangrijke seconden van de kennismaking dan zul je wel heel veel zeilen bij moeten zetten om de negatieve indruk, positief te laten worden. Helaas komt het te vaak voor dat mensen al direct bij een eerste indruk iemand in een hokje plaatsen. Doe jij dat ook wel eens? Je hebt een afspraak met iemand, schudt hem of haar een hand en deze persoon ziet er anders uit dan doorsnee? Dan heb jij in je hoofd al snel een beeld gevormd. Creatievelingen zijn vaak een beetje zweverig, techneuten autistisch en salesmensen zijn altijd druk. Zo denken we toch? Of niet?

De eerste indruk wordt voornamelijk gebaseerd op jouw uiterlijk. Je wordt in een paar seconden van kop tot teen gescreend. Voor 60% bepaalt de taal van jouw lichaam hoe je overkomt. Je kledingstijl, houding, je tanden en kapsel spelen allemaal in die eerste seconden een belangrijke rol.

Je lichaam spreekt boekdelen:

Voeten

Laten we beginnen met je voeten. Hoewel we ons er niet zo van bewust zijn, spreken voeten een lichaamstaal. Als jij in een gesprek zit, dat je af wilt ronden zullen je voeten naar buiten wijzen. Daarentegen zullen je voeten zich naar iemand toedraaien tijdens een gesprek als jij je prettig voelt. Nooit geweten hé dat jouw voeten je de “weg” wijzen. Letterlijk en figuurlijk.

Beslissingen neem je met 2 voeten op de grond. Dat geeft je een stevig gevoel waardoor jij een goede beslissing kunt nemen.

Benen

Als je met gekruiste benen in een gesprek zit, dan wordt dit gezien als onzekerheid. Daarentegen wordt het als energiek en elegant ervaren als vrouwen hun benen over elkaar slaan. Mannen zitten vaak met de enkel van de ene voet op de knie van het andere been. Dit is een mannelijke houding die de indruk wekt dat je strijdbaar bent.

Mond en lippen

Al heel vroeg leerde ik van mijn moeder dat een glimlach niets kost en een groot effect met zich meebrengt. Probeer het maar eens: glimlach naar een onbekende en je zult zien dat je 9 van de 10 keer een glimlach terugkrijgt en dat je daar vrolijk van wordt. Dat wordt de andere namelijk ook. Als iemand je wat beter kent, zie je direct of een glimlach oprecht is of gemaakt. Bij een oprechte glimlach straalt je hele gezicht en twinkelen je ogen. Ik probeer altijd tijdens elk telefoongesprek een aantal keer oprecht te glimlachen. Ik ben ervan overtuigd dat de persoon aan de andere kant van de lijn dit voelt.

Ogen

Oogcontact is erg belangrijk tijdens al jouw zakelijke gesprekken. Ik zat onlangs in een afspraak met 2 andere personen. De ene persoon keek me tijdens het gesprek regelmatig aan. Ze liet overduidelijk merken dat ze graag wilde dat ik haar steunde en haar verhaal bevestigde. Kijk je gesprekspartner recht in de ogen. Als je weg kijkt dan kun je verlegen of zenuwachtig overkomen. Als je niet met je ogen knippert en iemand heel strak aankijkt dan kan dit voor de ander als aanvallend ervaren worden.

Hoofd

Tijdens de conversatie met je gesprekspartner laat je regelmatig weten dat je naar zijn verhaal luistert door een klein knikje met je hoofd te geven. Ben je het ergens niet mee eens, dan knik je nee. Je hoeft dit niet altijd in woorden uit te drukken. Nee knikken met je hoofd, zegt hetzelfde. Als je gesprekspartner zijn of haar hoofd een beetje schuin houdt dan is deze geïnteresseerd. Het hoofd iets naar voren gebogen is geen positief teken. Als je hoofd gelijk staat met je schouders dan kom je neutraal over en wil je alles wat gezegd wordt, even laten bezinken. Wil je zelfverzekerd overkomen, let er dan op dat je je schouders niet omhoog trekt.

Met bovenstaande tips, kun je gemakkelijk screenen hoe jouw gesprekspartner in het gesprek staat. Als je je erop traint, kun je hier ook op inspelen tijdens het leggen van contacten en het doen van zaken.

Veel succes en vergeet niet: een glimlach is gratis.